Chefparade főzőiskola

2019. június 14.

Ha saját háztartást vezetsz, tudnod kell, hogyan ne halj éhen és bár elég sokáig el lehet éldegélni pizzán és gyorskaján, azért nem baj, ha néha magad készíted az ételt. Ha az alapok már meg vannak, de szeretnéd bővíteni a tudásod, a legegyszerűbb, ha befizetsz egy alkalmi oktatásra.
A Chefparade főzőiskola rengeteg lehetőséget kínál, egészen biztos vagyok benne, hogy mindenki talál magának szimpatikusat. Én egyébként nem vagyok egy konyhatündér, sosem szerettem igazán főzni, de ezek a kurzusok még nekem is felkeltették az érdeklődésemet.


🍴 Steak világa - vörös húsok
Mivel a vőlegényem nagy steakzabáló, nem volt nehéz eldönteni, milyen kurzusra menjünk először. A Bécsi úton lévő helyszín egy tetőtéri, abszolút barátságos, szinte már otthonos terem. A pultok és gáztűzhelyek körbe vannak rendezve, rajtuk előkészítve az alapanyagokkal.

Menü:

  • Frissen kevert tatár beefsteak, pirított rozskenyér (sajnos nem fotóztam le) 
  • Bélszín, 'cafe de paris' fűszervaj, konyakos zöldbors mártás, steak burgonya 
  • Sertésszűz minyonok, sült mini zöldségek, ceruzabab bacon köntösben

A kezdeti parát gyorsan felváltotta a lelkesedés. A hangulat nagyszerű volt, inkább érezted magadat egy baráti összejövetelen, mintsem iskolában. Hihetetlenül egyszerű volt elkészíteni ezeket az ételeket, sosem gondoltam volna. Az oktatónk, Bartal Sándor egy laza, humoros és nagyon segítőkész fiatalember, akivel élmény volt a főzés. Az a bélszínsteak (balra) életem legjobbja volt, pedig nem egy helyen ettem már steaket.


🐔 Steak világa - szárnyasok
Második alkalommal a Páva utcában voltunk, ami egy sokkal kisebb, de ugyanúgy hangulatos hely. Bár beszerezni könnyebb a minőségi szárnyas húsokat, mint kiderült, elkészíteni némileg körülményesebb, mint mondjuk a marhát.

Menü:

  • Rostonsült libamáj, balzsamecetes grillezett füge, pirított kalács 
  • Sült rosé kacsamell, parajos burgonyatorta, gránátalmaszósz 
  • Supreme csirke, illatos gombaragu, pappardelle tészta 

Először is hagy ejtsek pár szót arról a csirkecombról ott jobbra. Életem legjobb csirkecombja volt! Mintha csak Gordon Ramsay asztaláról csórtuk volna, a bőre ropogott, belül puha és szaftos volt, az íze pedig mennyei. Azóta sem megy ki a fejemből. A kacsamájért (balra) nem kifejezetten vagyok oda, hiába egy fancy étel, nekem annyira nem fekszik, de itt még azt is belapátoltuk, mert nagyszerűen sikerült elkészíteni. A rosé kacsa (középen) közepesen bonyolult, a hozzávaló köret viszont nagyon egyszerű, mégis látványos.


🍣 Sushi alapok
Nagyon sok sushit eszek. Általában a Planet Shushiból rendelek, de régebben készítettem itthon is, mivel meg van Emi Kazuko Könnyű ​sushi c. könyve, ami nagyon hasznos, de azért abból sem lehet mindent elsajátítani. A kurzust Yusuke Fukui festőművész tartja, aki 1991 óta él hazánkban. Hajkurásztuk egy ideig, mivel állandóan beteltek nála a helyek.

Menü:

  • Miso leves 
  • Sushi - hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri és gunkan 

Amit ezekről az ételekről tudni kell, az az, hogy roppant egyszerű elkészíteni, ugyanakkor az előkészületek időigényesek és persze az alapanyagok beszerzése is kisebb kihívást jelenthet. 
Szerencsére a könyvből tanultak majdnem teljesen lefedték a kurzuson bemutatott anyagot, így nem volt nehéz dolgom, de azért volt pár hasznos fogás (pl lazac előkészítése), ami miatt örülök, hogy részt vettem rajta, plusz meglévő technikámon is sikerült finomítani. 



Meg is lehet enni őket, ha végeztél? 
Természetesen, ami meg nem fér be, azt haza lehet vinni. Az alapanyagokat is. 

Mennyit tudtál otthon hasznosítani a kurzusokon tanultakból? 
Elég sokat. Steaket azóta többször sütöttünk és sokkal jobbak lettek, min amilyeneket az iskola előtt csináltunk, valamint a tejszínes-gombás pappardelle tészta is nagy sikernek örvend itthon. 
A sushis kurzus óta pedig nem probléma, ha nincs lazacfilé a boltban, csak egész. 

Hol tudok sushioz alapanyagokat vásárolni? 
Néhány nagyobb Sparban is kapsz ezt-azt (pl algalap, rizsecet), de Budapesten a Culinaris egészen szép kínálattal rendelkezik, ráadásul nem csak ázsiai jellegű dolgokkal foglalkoznak és házhoz is szállítanak, szóval ha vidéki vagy és szeretnél egy sushis estét összedobni  haverokkal, semmi akadálya. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése